Dom w Krajobrazie – Dolinki Krakowskie

Tak właśnie został nazwany nowatorski projekt Adama Kasperskiego. Na biurku kreślarskim w pracowni AKA mającej swoją lokalizacje w Krakowie w pobliżu dawnego hotelu Forum. Dom zaprojektowano w taki sposób, aby idealnie wpasować go w pagórzysty teren Dolinek Krakowskich.

Lokalizacja projektu

Bogactwo jedynego w swoim rodzaju terenu w północnozachodniej części Krakowa przynależą do Jury Krakowsko – Częstochowskiej. Wapienne skały wyżłobione zostały przez niegdyś znajdujące się w tym miejscu, około 160 milionów lat temu morze. Dzięki temu w okolicy pozostały malownicze widoki i piękne, wapienne skały.

Znajdują się tam również wszelakie jaskinie, nietypowe formacje skalne oraz przepiękna przyroda. Ciekawe gatunki drzew i roślin, szumiące strumienie i nieprzetarte szlaki – to wszystko składa się na niepowtarzalne widoki i stały kontakt z naturą.

Miejsce domu zostało doskonale wykorzystane

Lokalizacja posiadłości oraz jej wkomponowanie we wzniesienie pozwoliła na zachowanie prywatności i intymności rodzinie, która będzie w nim mieszkać. Ważny jest także kontakt z otaczającą go naturą. Budynek od południa oraz zachodu znajduje się prawie całkowicie pod ziemią. Zielony dach praktycznie w całości przykrywa dom. Jedyne co pozostaje widoczne to okrąg patio oraz wejście główne.

Proces budowy

Choć sama budowa zaplanowana jest dopiero na przyszły, a więc 2021 rok, wszystko już zostało dokładnie zaplanowane. Przedsięwzięcie ma potrwać 12 miesięcy. Podczas tego okresu zostanie wykopany spory dół, w który znajdzie się konstrukcja.

Jednak nic z tego się nie zmarnuje. Z zebranej ziemi zostanie utworzony nasyp na konstrukcji, tworzący zielony dach. Wszystko zostanie dopasowane i wyprofilowane do naturalnego nachylenia wzniesienia.

Naturalne światło odgrywa bardzo ważną rolę

Patio wysuwające się łukiem ponad zielony dach wprowadza do wnętrza sporo naturalnego światła. Pozwala to również z niemalże każdego miejsca w domu podziwiać wspaniałe widoki.

Koszt budowy i materiały

To wszystko zostało podkreślone przez naturalne materiały od miejscowych producentów. Skały wapienne mające być użyte do budowy futurystycznej i jednocześnie ekologicznej posiadłości pochodzą z oddalonego o niespełna 10 kilometrów kamieniołomu. Dodatkowo obniża to świat węglowy a co za tym idzie koszt całej inwestycji.

Plan budynku

Samo rozplanowanie pomieszczeń jest dość proste. Układ jest klarowny co owocuje swobodnym przemieszczaniem się po posiadłości. Dom został podzielony na dwie strefy: dzienną oraz prywatną.

Strefa dzienna

Przestrzeń dla użytku dziennego w projekcie została ukazana jako całkowicie otwarta na zaokrąglony taras. Łączy on wnętrze z naturą na zewnątrz za pomocą ogromnych przeszkleń okalających budynek od sufitu do ziemi.

Wnętrza, ściany oraz sufity zostaną w głównej mierze wykończone naturalnym drewnem, a kontrastujące posadzki – polerowanym betonem. Ponadto jednym z pomieszczeń ma być pracownia, której stylistyka ma być płótnem dla powstających w niej dzieł.

Strefa prywatna

Strefa prywatna to osobna, wydzielona kondygnacja. Nie jest dużych rozmiarów. Składa się na nią przestrzeń garderobiana oraz sypialnia z otwartą łazienką. Niewielka ale za to komfortowa.

Utrzymana zostanie w tej samej stylistyce co reszta domu. Dzięki przeszklonemu tarasowi wpada tutaj sporo naturalnego światła, co dodatkowo ociepla całą przestrzeń.

Projekt to próba przeniesienia a wręcz scalenia architektury z naturą. Jest pełen ciekawych rozwiązań, które przybliżają nie tylko środowisko ale ogólnie pojętą ekologię i wprowadzają je do wnętrza budynku.

źródło zdjęć: adriankasperski.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *