Willa zwrócona ku morzu w Japonii

Dziś, Moi Drodzy Czytelnicy, pokażę Wam willę, której prosta bryła urzekła mnie bez reszty. Jednak dom nie był by tym samym, gdyby nie jego lokalizacja mieszcząca się nad samym morzem.

O samej bryle słów kilka

Minimalistyczna budowla, pokryta prawie w całości alabastrową farbą, znajduje się w japońskiej prefekturze Kanagwa. Projektanci ze studia Shinichi Ogawa & Associates stworzyli maksymalnie uproszczoną bryłę w jednolitym kolorze.

Ekspozycja tej sześciennej kostki wychodzi na wspaniałe nadmorskie wybrzeże. Jednak od strony drogi, jedyne co widzimy to płaską, gładką ścianę. Nie posiada żadnych przepruć okiennych, żadnych detali – nic, po prostu piękna i ponadczasowa biel. Architekci zadbali również o to, by kompozycję dopełniało jednolicie wyglądające ogrodzenie. Wykonane z betonu i żywicy zlewa się z formą budynku.

Jednak kiedy spojrzymy od strony morza, kreuje nam się zupełnie inna bryła. Duże, ciągnące się na całą szerokość willi przeszklenie, podkreślone zostało basenem typu infiniti. Widok z nich zapiera dech w piersi. Dzięki pociągnięciu przeszkleń, możemy go podziwiać z prawie każdego miejsca, bez potrzeby wychodzenia na zewnątrz. Tam zaś znajduje się minimalistyczny ogród, przełamujący biel budowli, jednak w dalszym ciągu zostaje zachowana idealna harmonia.

Magiczny taras ze wspaniałym baasenem

Na podłużnym tarasie, wyłożonym jednolitymi płytkami, znajdują się proste i niezwykle komfortowe meble ogrodowe. Biel płytek została przeniesiona z materiałów znajdujących się wewnątrz budynku. Dzięki takiemu zabiegowi mamy wrażenie jakby dom się kończył dopiero na skraju urwiska. Dodatkowo, taras został zwieńczonym zjawiskowym basenem, wyglądającym jak część morza, które możemy zewsząd podziwiać.

Wnętrze wspaniale podkreślające otoczenie

Kiedy wejdziemy do środka ukaże nam się bardzo proste i czyste wnętrze. Wszystko to zostało tak zaprojektowane, by idealnie podkreślać najważniejszą część czyli widok na ocean. Dodatkowo, ulokowanie budynku pomaga osłonić jego wnętrze od ostrego, zewnętrznego światła z równoczesnym stałym dostępem do przepięknej panoramy.

Sam układ jest klarowny, a pokoje takie jak salon, kuchnia, sypialnia czy gabinet zostały zaplanowane od strony północnej – od strony morza. Z każdego pomieszczenia łatwo dostać się na zewnątrz dzięki przesuwnym szybom. W taki sposób projektantom udało zachować się płynne przejście między domem a zewnętrznym tarasem i ogrodem.

Całe wyposażenie jest bardzo minimalistyczne. Nawet źródło światła zostało schowane w meblach. Pozwoliło to na zredukowanie przedmiotów, mogących odwracać uwagę od tego co na zewnątrz.

Czego się nie robi dla wspaniałego widoku

Na zdjęciu z lotu ptaka możemy zauważyć, że przed budynkiem biegnie droga. Architekci postanowili więc podnieść poziom pierwszego piętra o 2,5 m ponad powierzchnię asfaltu. W innym przypadku odcinał by częściowo mieszkańców od panoramy, która jest kluczowym elementem projektu.

źródło zdjęć: shinichiogawa.com

Uważam, że projektantom ze studia Shinichi Ogawa & Associates udało się idealnie wkomponować nowoczesną przestrzeń w okoliczną zieleń. Pozwala to cieszyć się w pełni niepowtarzalnym widokiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *