Betonowy dom na skale

Połączenie modernistycznego brutalizmu i minimalizmu z futurystycznym otoczeniem – właśnie w ten sposób można idealnie opisać temat dzisiejszego artykułu. Projekt, wydawałoby się ciężkiej, betonowej bryły, dopełniony przez krajobraz rodem z filmów o dalekiej przyszłości, tworzy idealnie wyważoną syntezę pomiędzy otoczeniem z apartamentem.

Irański architekt Reza Mohtashami, znany jest ze swoich minimalistycznych, a jednocześnie bardzo surowych projektów. Przykładem tego, jest choćby koncepcja „Rocky house” nad jednym z przepięknych szwajcarskich jezior.

„Rocky House” jako jedna z koncepcji

Prosta bryła z przeszkleniem wychodzącym nad wodę, daje nam komfort i piękną panoramę na okoliczne tereny. Wszystko to, przykryte dużych rozmiarów świetlikiem, wpuszczającym do surowego wnętrza sporo naturalnego światła. Boki domu zagłębiają się w skałę, której fakturę możemy podziwiać wewnątrz budynku. Całość ma niezwykły charakter: ostrość i surowość w umiejętny sposób zmiękczoną przez odpowiednią ekspozycję słoneczną.

Choć sam „Rocky House” jest bardzo intrygującym projektem, to nie gra pierwszych skrzypiec w tym artykule. Dziś główną rolę na naszej architektonicznej scenie odgrywa tak zwany „Concrete House”, czyli tłumacząc na język polski „Betonowy Dom”.

Betonowy dom i jego zachwycająca prostota

Spośród ciemnych skał wyłania się zapierający dech w piersi widok na jezioro. Podchodząc do akwenu, rozglądając się wokoło, w pewnym momencie nasz wzrok trafia na nietypową formę. Wtapiająca się w skały, łukowata, betonowa konstrukcja niemal syntezuje się z otoczenie. Kiedy obejdziemy ją, zauważymy też przeszkloną ścianę, ukazującą wnętrze, jak już wiemy, domu.

Założenie Reza Mohtashami

Założeniem architekta było stworzenie budynku dającego poczucie relaksu, spokoju, komfortu w otoczeniu świetnego design i przepięknej, dziewiczej natury.

Minimalistyczna bryła, wykonana prawie całkowicie z ciemnego betonu została wpisana w skały. Podtrzymuje ją szereg filarów z obu stron. Podświetlona po bokach prostymi, nowoczesnymi lampami w nocy daje spektakularny efekt.

Wnętrze Concrete House i jego dopełnienie

Idąc wyżłobioną w terenie ścieżką, dochodzimy do pojedynczego wejścia prowadzącego do minimalistycznego wnętrza. Zostało zaaranżowane jako jedno, ciągłe pomieszczenie, wydzielone jedynie wizualnie na poszczególne strefy.

Wyposażone w stylowe meble na funkcjonalnie planie, prezentuje się bardzo ponadczasowo. Meble, dla podkreślenia zaokrąglenia domu przyjmują obłe kształty. Ciekawym, przykuwającym elementem wyposażenia jest okrągłe łóżko usytuowane na jednym z końców budynku.

Pełnej wysokości przeszklenie znajdujące się na tyle domu, filmowo ukazuje widoki panujące za nim. Z siedziska ulokowanego zaraz przed oknem, możemy zanurzyć się w panoramie ukazującej klif, skałki, jezioro i drzewa. Widok, jednym słowem: spektakularny. Wylegując się w tym miejscu możemy mieć wrażenie podróży w czasie albo inny wymiar.

Interesującymi elementami, dopełniającymi całość projektu są porozrzucane po skałach betonowe i drewniane ławki.  Reza Mohtashami stworzył je z myślą o dalszym delektowaniu się widokami, naturą i z lekka mrocznym klimatem całej okolicy.

Myślą przewodnią projektu irańskiego architekta była panorama, o której już niejednokrotnie wspomniałam w artykule. Cała aranżacja przestrzeni miała być tylko tłem dla kontemplacji i zadumy nad otaczającą ze wszystkich stron dziewiczą naturą. Moim zdaniem, cel Reza Mohtashamiego zdecydowanie został osiągnięty.

źródło zdjęć: amazingarchitecture.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *