Willa nad morzem – Nha Trang

W nadmorskim mieście, położonym w południowo-wschodniej części Wietnamu stoi piękny, nowoczesny dom z rozpościerającą się z każdego miejsca, zapierającą dech panoramą. Projekt z 2018 roku zapewnia mieszkańcom około 300m2  fenomenalnej przestrzeni do delektowania się widokiem na zatokę.

To właśnie przestrzeń wokół tworzy cały klimat tego miejsca. Zmiękcza brutalistyczną bryłę budynku oraz przełamuje ciężar użytych materiałów.  Minimalistyczność projektu, redukcja ścian i podziałów sprawia wrażenie ciągłego kontaktu z otoczeniem.

Założenia projektu

Jednak, aby budynek mógł powstać, należało wyrzeźbić w skale wnękę, tak by powstała powierzchnia wielkości 500m2. Dopiero teraz mogła się rozpocząć budowa modernistycznego domu.

Projekt pracowni MM++ Architects zakładał wiele rozwiązań, umożliwiających cieszenie się w pełni panoramą w luksusowych wnętrz. Zadanie nie było łatwe, ponieważ wokół stoi wiele domów przysłaniających widoki. W tym rejonie jest to popularna dzielnica wśród bogatych wczasowiczów, chcących zażywać kąpieli słonecznych w swoich apartamentach.

Wyraźny akcent, pozornie prostych kształtów, wynika z zastosowania naturalnych materiałów. Mur z grubo ciosanego kamienia nawiązuje do okolicznego nadbrzeża. W czystej, nienaruszonej żadnymi przepruciami formie, widzimy przemyślany front budynku. Brak okien z tej strony, sprawia, iż nikt nie może zajrzeć do domu, a co za tym idzie, właściciele mają dużo prywatności.

Przechodząc przez ogrodzenie od razu kierujemy się na schody, prowadzące do wejścia do posiadłości. Po drodze mijam ścianę frontową wykonaną z granitu, która prezentuje się wyśmienicie, niezależnie od pory dnia czy nocy.

Po przekroczeniu progu nasz wzrok od razu pada na morze w oddali. Umożliwia to całkowicie otwarty plan, uzyskany dzięki maksymalnemu zminimalizowaniu wszystkich kolumn. Pozostały tylko dwie, sprytnie ukryte w ramach okien.

Wartymi uwagi są także spiralne schody w centralnej części domu. Nadają dynamizmu luksusowemu, wyłożonemu lakierowanym drewnem wnętrzu. Taki akcent wizualny pozwala na zharmonizowanie i zrównoważenie całości projektu.

Nowoczesna technologia

Nie mogło się oczywiście obyć bez smaczków technologicznych. Aby zmaksymalizować efekt otwartości planu, projektanci umieścili w domu system przesuwnych ścian na pierwszym piętrze. Ułatwia to też ewentualne przearanżowanie przestrzeni na potrzeby rodziny.

Każda z trzech sypialni posiada własną łazienkę. Klimat panujący w tej części Azji umożliwił stworzenie otwartych pokoi kąpielowych. Nie posiadają one sufitu, przez co mamy stały kontakt z naturą przy pełnym zachowaniu prywatności.

Kolejnym ciekawym elementem jest wysuwany, przeszklony balkon. Specjalny napęd w sypialni głównej umożliwia jego poruszanie się, a co za tym idzie delektowanie się widokami z każdej strony. Stworzona z szyb loggia jest też idealnym miejscem na wpatrywanie się w nieboskłon nocą.

Skromny wygląd wnętrza to oczywiście tylko pozory. Każdy element został wykonany z najwyższej jakości materiałów. Jednak zabieg ten został specjalnie stworzony dla wizualnego odciążenia, surowej brutalistycznej bryły, przy jednoczesnym podkreśleniu krajobrazu.

Funkcjonalizm, styl i nowoczesna technologia – trzy określenia idealnie opisujące projekt wietnamskiego duetu architektów z wieloletnim doświadczeniem w branży. Stworzyli wspaniały dom letni, w którego zaciszu można podziwiać widoki w otoczeniu doskonale zbalansowanego wnętrza.

źródło zdjęć: blog.homebookdesign.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *