Nowoczesny dom w RPA – OVD 919

„Architektura wymagała skoncentrowania się na stworzeniu nowoczesnego, uporządkowanego i rzeźbionego budynku”

W ten sposób określiła OVD 919 Tamaryn Fourie, jedna z twórczyń projektu tego domu. Poza kobietą, cały proces tworzyli architekci: Philip Olmesdahl, Joe Schützer-Weismann, Thaabe Ramabina i Erin Gibbs. Zespół ten stworzył fenomenalny projekt domu w górach, a więc na trudnym podłożu w roku 2014.

Bryła przywodzi na myśl prawdziwą ikonę wśród architektury modernizmu – Pawilon Barceloński projektu Ludwiga Miesa van der Rohe. W Republice Południowej Afryki mamy jednak do czynienia z zabudową mieszkalną, w przeciwieństwie do „jej przodka” z Katalonii.

Duża powierzchnia mieszkaniowa

Na rezydencje składa się ponad 2000 m2 powierzchni mieszkalnej. Cztery kondygnacje ułożone warstwowo, tworzące idealny układ domu, pozwalają nieprzerwanie się cieszyć widokami dookoła. Bo właśnie dla nich wybrano tą, niekiedy sprawiającą problemy lokalizacje.

Lokalizacja domu

Dom położony jest w terenie górzystym, poniżej Lions Head a jego południowa granica jest wspólna z parkiem narodowym. Oczywiście, dzięki temu właściciele mają zapewnione spokój i ciszę. Jednak pod względem zagospodarowania przestrzeni było nie małą łamigłówką. Aby ograniczyć wykopy, mniej ważne pomieszczenia zostały rozlokowane na pierwszych kondygnacjach.

Problemy i ich rozwiązania

To tworzy kolejną zagwostkę, ponieważ od strony drogi parter oraz pierwsze piętro są doskonale widoczne. Aby dodać im prywatności, architekci wpadli na pomysł stworzenia ściany krajobrazowej. Pełni ona też jednocześnie funkcję wentylacji nie zasłaniając przy tym całkowicie wspaniałych widoków.

Przeszklenia w willi zostały specjalnie cofnięte, a dzięki temu ukryte. To dodatkowo pogłębia efekt prywatności, nie odbierając budowli uroku, luksusu i spokoju. Pozwalają cieszyć się panoramą na Ocean Atlantycki oraz w jego północnej części wyspę Robben, zatokę Camps Bay i oczywiście Dwunastu Apostołów.

Kolejne kondygnacje willi

Kolejna kondygnacja kryje w sobie podwójny garaż i ściany z graffiti. Dzięki temu dziełu sztuki proste, stonowane ściany nabierają życia, gdy tylko pojawi się słońce. Rzeźbione, drewniane schody prowadzą dalej, w głąb budynku. Owijają się centralnie zlokalizowanej przeszklonej windy, prowadzącej na wyższe poziomy.

Odchodząc od głównych schodów kierujemy się w stronę brązowego, kawowego baru. On zaś prowadzi nas do serca każdego domu – kuchni. Ta zaś płynnie przechodzi w jadalnie, a następnie letni salon, gdzie sufit został specjalnie obniżony – kadruje widok na ocean. Po środku stoi zaś kominek, nadając przytulności i ciepła całej przestrzeni.

„Na tym poziomie granice się zacierają i istnieje cudowna ciągłość między życiem wewnętrznym i zewnętrznym – jest to dom na wszystkie pory roku i odtwarza nastrój klimatu i otaczającego krajobrazu”

Tamaryn Fourie

Jak w wielu domach, które tworzą komfortowe, wyciszone tło dla widoku, i tutaj zminimalizowano liczbę kolumn, słupów i ścian tam gdzie tylko się dało. Wszystko aby jak najbardziej otworzyć przestrzeń na zewnętrzną panoramę.

„Estetyka dwóch górnych kondygnacji – patrząc z zewnątrz – jest wykonana z monolitycznych białych betonowych belek. Ich waga jest zaakcentowana, ponieważ wydają się unosić na lekkich oszklonych fasadach

mówi Joe Schützer-Weissmann

Budynek został zwieńczony żebrowaną, prefabrykowaną, betonową podsufitką. To zapewnia ciągłość między pomieszczeniami i pozwoliło na ukrycie wszelkich instalacji aby nie były widoczne. Konstrukcje tworzy biały beton, który po wylaniu i wyschnięciu został wypiastowany. Pozwoliło to na nadanie mu starannego, wyselekcjonowanego wyglądu.

„Polerowane betonowe podłogi zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych części mieszkalnych zapewniają ich ciągłość. Ponadczasowość naturalnego dębu jest celebrowana w połączeniu z mosiężnymi wypustkami na podłogach sypialni i całej wewnętrznej stolarce”

wspomina Philip Olmesdahl

Cały projekt zapiera dech w piersi. Jest wspaniałym przykładem prostoty w nowoczesnej architekturze. Ponadczasowe materiały, detale i kunszt wykończeni – to wszystko i wiele więcej tworzy piękno tej rezydencji.

źródło zdjęć: Archdaily.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *